Nyelvek:

Friss bejegyzések

Ismerje meg Balogh Adry-t, az Adry Couture ruhatervezőjét!

Ismerje meg Balogh Adry-t, az Adry Couture ruhatervezőjét!

Balogh Adry varr
Melyik volt az első emlékezetes alkalmi ruhád, amit készítettél és kinek készült?

Színházi jelmeztervezőként dolgoztam, mindig az adott darabhoz készítettem korhű ruhákat, így volt némi tapasztalatom egy nagyobb szoknya, abroncsos ruha megvarrásában. Egyszer aztán megkeresett egy barátnőm, hogy nem varrnám-e meg a menyasszonyi ruháját? Még soha nem csináltam ilyet, de örömteli kihívásnak éreztem, ezért belevágtunk. Olyan sikeres projektnek bizonyult, hogy az esküvőjén jelenlévő barátnői közül már érkeztek is a további megbízások menyasszonyi ruha készítésére.

Mesélnél egy emlékezetes esetet a szakmai életedből, ami akár a megrendelő személyisége, a felkérés specialitása, vagy bármi egyéb okból vicces vagy éppen tragikomikus volt?

 

Volt például egy esetem, ami az időzítés miatt marad örök emlék. Harmadik babánkkal voltam várandós, de a terhesség második felében még bevállaltam egy menyasszonyi ruhát. Úgy terveztünk, hogy ez még bele kell, hogy férjen az időbe, akkor is, ha szeretnék a szülés előtt még otthon kicsit pihenni, készülni. Kisfiam azonban megtréfált minket, és másképp döntött: kicsivel idő előtt érkezett. Hirtelen kellett félbehagynom a ruhát, s a babával adódó extra feladatok és a megnyúlt kórházi tartózkodás mellett plusz izgalmat okozott, hogy hogyan fogom befejezni kedves ügyfelem ruháját az esküvője idejére. Hála Istennek minden rendben megoldódott, és bár nem volt könnyű az a néhány hét, de időben célba ért a ruha, elégedett volt a menyasszony, és én is megnyugodhattam.  Ami az ügyfelek személyiségét illeti, természetesen többféle emberrel van dolgom. Akadnak, akik esetleg kiemelten igényesek minden apró igazításra, részletre a ruhájukon, de én erről azt gondolom, hogy nekem ezt ebben a szakmában tudni kell kezelni. Ha a megrendelő többedjére is magára igazíttatja a ruhát, mert nem érzi egészen tökéletesnek, vagy precíz típus, én akkor sem veszíthetem el a türelmemet. Nekem az a fontos, hogy az ügyfelek teljes megelégedéssel távozzanak az Adry Couture szalonból Különösen negatív tapasztalatom nem volt még úgymond kukacos ügyféllel szerencsére.

A szalonodban ülünk, és a falon látok egy odaillő táblát, amin a szlogened áll: You are your fashion. Magyarul: A divatod te magad vagy. Mit jelent ez a mondat számodra?

 

Számomra ez azt jelenti, hogy minden nő egyedi, különleges alkotás, és az ő személyiségéhez, alkatához illő ruha teszi őt széppé, önazonossá. Abban hiszek, hogy egy nő stílusa mindig Önmagából fakad. Hiszen a divat örök körforgásban van, jönnek-mennek a trendek. Természetesen én is beemelem az aktuális trendeket a ruháimba, hiszen az adott kor emberei igénylik is ezeket, de a trend vonalain belül abban hiszek, hogy mindenki a saját személyiségéhez kell, hogy igazítsa a ruhatárát, viseletét, úgy, hogy neki jól álljon.

Milyen volt a tini Adry, hogyan öltözködött? Az életszakaszaidban voltak esetleg különböző öltözködési stílusok, amiket képviseltél?

Mindig is fontos volt számomra, hogy egyedileg öltözködjem. Amikor már én magam meg tudtam varrni a ruháimat, akkor ezt meg is tudtam valósítani. Ruhaipari szakközépiskolába jártam, így már 15 évesen varrtam magamnak pólót például, de az biztos, hogy úgy készítettem el, hogy unikum lett: például elhelyeztem rajta egy kutya mintás felvarrót. Ez olyannyira megtetszett a barátnőmnek, hogy kérte, hogy neki is varrjak. Aztán készítettem egybe ruhákat magamnak, később pedig egyre bonyolultabb ruhákat is képes voltam kivitelezni Húszas éveim elejére ezt odáig fejlesztettem, hogy már minden héten varrtam magamnak egy ruhát, és minden hétvégén más és más szép ruhában jelentem meg. Ez a korszak gyakorlásnak is jó volt, hiszen többször elrontottam a darabokat, sokat tanultam belőle. Valamiért mindig lényegesnek éreztem, hogy ne olyan ruhákba járjak, mint mások, sőt ezt saját márkám népszerűsítése kapcsán is szeretem kiemelni. Az egyedileg tervezett ruhák óriási előnye, hogy soha nem fog szembe jönni veled az utcán. Ha egy ügyfélnek megtetszik valami a kínálatomból, és annak mintájára készíttet velem  magának ruhát, akkor is szokott rajta apró módosításokat kérni. Például: hogy neki egy hímzés jobban tetszene inkább vállon, nem a mellkason stb. stb. És máris nincs két egyforma ruha, minden darab tökéletesen egyedi, és passzol a viselője ízléséhez, személyiségéhez.

Tehát nyilvánvaló, hogy a te legerősebb önkifejezési eszközöd a ruházat. A stílusod fiatalon mennyire volt nőies, vagy sportos, esetleg volt-e átmenetileg egyéb, akár extrém korszakod?

Azt mondom, hogy mindig sportosan elegáns voltam, a farmert például nagyon szerettem hordani csinosabb felsőkkel, magas sarkúval. Aztán anyukaként kicsit a sportosabb vonalat választottam, a helyzetből adódóan, és most szeretnék mind inkább nőiesebben öltözködni. Extrém korszakom sosem volt, nem hordtam például szakadt farmert, ilyesmi nem volt jelen nálam. Az öltözködésemre is mindig is jellemző volt az a konzervativizmus, ami az általam tervezett ruhákban is visszaköszön egyébként. Mindig figyelek rá, hogy a ruha kellőképpen takarjon. Én nem hiszek abban, hogy egy nőnek az intim testtájékait mutogatnia kellene, nem ettől lesz elegáns. Szép egy alakot kiemelő fazon, de a testrészek megmutatásában nem hiszek. Így értem a konzervatív jellemzőt, nem pedig a ruha trendiségét illeti.

Beszéljünk kicsit az anyaghasználatról. Te milyen anyagokat hordasz szívesen, és milyen anyagokkal dolgozol előszeretettel?

Azokat az anyagokat szeretem, amik kényelmesek, amiknek van rugalmasságuk. Én azt

mondom egy alkalmi, sőt akár egy menyasszonyi ruha esetében is, hogy legyen kényelmes, amennyire csak lehet. Azért ez nem mindig jön össze egy esküvői ruhánál, hogy szépen is mutasson benne a hölgy és mellette a ruha maga legyen a kényelem, de törekszem rá. Illetve jellemző rám, hogy szeretem a tartalmas anyagokat. Kedvelem a brokátot, a selymet, a szatént, a csipkét, a taftot. Másik platform, de a farmert és a műbőrt is nagyon kedvelem. És a kettő kombinációját. Készítettem sokak által kedvelt estélyi ruhát rugalmas farmerből, illetve a pólóanyagoknak is van olyan fajtájuk, amit akár estélyi ruhánál is lehet használni. És persze a tüll és a hímzés, amiket nagyon-nagyon szeretek. Ruháim fontos jellemzője, hogy több részből állnak, s ezek jól kombinálhatóak egymással.

 

Ha egy ügyfél eljön hozzád, és hoz egy képet, hogy varrd meg neki a mutatott estélyi vagy menyasszonyi ruhát, mi alapján döntöd el, hogy miből készíted el?

Vannak kedvenc anyagaim, amikkel jó dolgozni, és ezeket próbálom ráhúzni a látott ruhára. Ez be szokott jönni. Az anyagválasztás függ az illető testalkatától, a ruha fazonjától. Egy nagyobb ruhaméretű hölgyön szebben mutathat egy bebélelt, vagy vastagabb anyag, hogy rejtse az esetleges egyenetlenségeket, de erre más rafinériáim is vannak. Lehet egy csipkedíszítést is úgy elhelyezni, hogy takarja a viselője által elrejteni kívánt vonalakat. Ilyenkor szoktam is gondolkodni többféle megoldásban, megmutatom az ügyfélnek, és ő kiválasztja, ami neki leginkább tetszik.

Kik a példaképeid, vagy ki az, aki inspirál?

Dior a klasszikus eleganciájával, és Chanel, Magyarországról Bélavári Zita stílusából tetszenek bizonyos elemek, a Daalarna ruhái közül is van, ami tetszik, bár sok ruha számomra túl nyitott szabású, de sok jó tervező van hazánkban, még folytathatnám a sort.