Languages:

Recent posts

Dress code: What to wear for winter balls, corporate Christmas parties, gala dinners?

— Dress code: What to wear for winter balls, corporate Christmas parties, gala dinners?

Sorry, this entry is only available in Hungarian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Mitől függ, hogy nagyestélyit, kisestélyit, vagy koktélruhát viseljek egy nívós eseményen?

Magyarországon még nincs óriási hagyománya a dress code használatának, mint az angolszász országokban. Még mindig sokan vagyunk, akik miután kézhez kapunk egy üzleti vagy elegáns eseményre szóló meghívót, amin szerepel  az eseményen elvárt öltözék, elbizonytalanodunk, és megannyi kérdés tódul a fejünkbe. Az ilyen helyzetekhez szeretnénk segítséget nyújtani a most következő írásunkkal.

Végh Kata stylistot kérdeztük a dress code eredetéről, szabályairól és a viseletek pontos meghatározásáról.

Mi az a dress code?

A dress code az öltözékre vonatkozó előírás, melyet jellemzően az egyes eseményekre szóló meghívón szokás feltüntetni. Az is gyakori hogy egyes munkáltatók a munkahelyi megjelenéssel kapcsolatos elvárásaikat a dress code segítségével határozzák meg. Alapvetően azt a célt szolgálja, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, hogy az adott rendezvények jellegéhez, milyen szintű öltözék az elvárás. Mivel elvárásról van szó és nem szabadon választott kategóriáról, rendkívül fontos tisztában lenni vele, hogy az egyes kategóriák mit jelentenek. A dress code pontos ismerte lehetővé teszi, hogy alkalomhoz illő legyen az öltözékünk és ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe, sem a túl, sem az alul öltözöttség miatt.

Mit jelent a dress codeHonnan ered ez, mi a története?

A középkorban az európai királyságok és nemesek már használták a dress codeot, azzal a céllal, hogy egyértelműen megkülönböztessék magukat az emberek más csoportjaitól. A ruházatból egyértelműen kiderült viselője társadalmi rangja, politikai nézete, jövedelmi helyzete, etnikai és vallási hovatartozása, neme, de még szexuális elérhetősége és orientációja is. Napjainkban az eltérő kulturális szokások miatt rendkívül nagy szükség van az üzleti és diplomáciai megjelenések egységes szabályozására, melyre a dress code hivatott.

Milyen dress code típusok vannak, és milyen kategóriák?
A legelfogadottabb ebben a témában a Western styles, mely a hétköznapi viselettől a legformálisabbig a következő kategóriákat különbözteti meg:
– Casual, azaz kötetlen hétköznapi
– Smart casual, mely a casualhoz képest szabályozottabb viseletet jelent, sokan tévesen túl lazán értelmeznek.
– Business casual, meglehetősen kétértelműen definiált a Smart casualnál szigorúbb, az Informalnál lazább öltözéket takar.
– Informal más néven Business attire a professzionális üzleti megjelenés esetén elvárt megjelenést jelent.
– Semi formal, az informal és a formal kategóriák között helyezkedik el. Kötöttebb, mint a Business attire, de nem annyira, mint a Formal kategóriába tartozó Black tie és White tie.

Beszélgessünk kicsit a White tie, és a Black tie viseletekről!

Ha White tie, akkor nagyestélyi

A White tie viseletetet rendkívüli eseményeken, gálákon, díjátadókon, (hazánkban az Operabál, külföldön  pl.:az Oszkár Gála tartozik ide várják el. Ilyenkor) a legformálisabb öltözék viselése az elvárás. Ezen a szinten véletlenül sem kellene hibázni, itt csak a lehető legelegánsabb viselet elfogadott. Férfiak számára alap a koromfekete frakk, hófehér álló galléros ing, piké mellény (amely nem lóghat ki a kabát alól!) Csokornyakkendőből csak a fehér, kézzel kötött az elfogadott. Fekete lakkcipő, fehér díszzsebkendő, díszgomb a mandzsettán, teszi teljessé az ultra formális megjelenést. Hölgyek esetében fontos, hogy a frizura, smink, manikűr ízléses, szélsőségektől mentes legyen és csak nagyestélyi ruha viselete jöhet szóba.

Nagyestélyi

A nagyestélyi mindig hosszú ruhát jelent és az eleganciát kell, hogy tükrözze, mellőzve minden napjainkban divatos, hatásvadász elemet, ide értve a hajviseletet is, mely esetében ajánlott a konty vagy a feltűzött frizura. A vállat minden esetben fedi a ruha, melynek szoknya része lehet tüllös vagy lapos, akár uszályos is. Viselhető stiletto körömcipővel, sötét színű ruha esetén szerencsés választás a fekete, arany vagy ezüst. Soha se viseljünk sötét színű ruhához világos, illetve világos ruhához sötét lábbelit. A nagyestélyi felvehető szandállal, harisnya nélkül(!) is, de kizárólag csak kis méretű alkalmi táskával. A ruha kötelező kiegészítője a hosszú könyök fölé érő kesztyű, mely ultra formális szintre emeli az öltözéket.

Estélyi ruha 4 nagyestélyi kék tüll szoknyás estélyi ruha Estélyi ruha 4 nagyestélyi

 

Kisestélyi

Kalocsastyle Estélyi ruha

A hölgyek kisestélyit akkor válasszanak, amikor az urak számára a szmoking viselése az elvárás, vagyis Black Tie a dress code . A nagyestélyi a White Tie kategóriában kötelező.Fehér estélyi ruha óceán kék tüll szoknyával

A kisestélyi elnevezése némiképp félrevezető, mivel nevével ellentétben minden esetben hosszú ruhát jelent. Lényegi különbség a nagy estélyihez képest, hogy a vállat részben vagy teljesen szabadon hagyja. Amennyiben ujjatlan, stólával illik viselni, amit nem feltétlenül kell a vállra felhúzni. Általában halcsontos, de ez nem elvárás. Mivel egy fokkal “lazább” öltözetről van szó a rendezett, kibontott hajviselet is megengedett hozzá. Többi paramétere megegyezik a nagyestélyi ruha jellemzőivel. A ruhához passzoló hosszú kesztyűvel fokozható az elegáns hatás. Érdemes alkalmazni ezt a letűnőben lévő, klasszikus kiegészítőt, bár ebben a kategóriában nem kötelező. A kisestélyit bálokon, lakodalmakban, fogadásokon, színházban és elegáns koncerteken illik viselni, míg a nagyestélyit kiemelt rendezvényeken, operában, gálákon, díjátadókon, elit bálokon.

A koktélruha

A dress code szerint a Semi formal kategóriába tartozik, vagyis az informal és formal öltözetek között helyezkedik el. A magasabb rangú társadalmi és üzleti találkozók tartoznak ide, melyek lehetnek délelőtti, délutáni és esti rendezvények is. A hölgyek ezeken viselnek koktélruhát, amikor a férfiak számára a sötét tónusú üzleti megjelenés az elvárás, azaz jó minőségű öltöny, fehér ing, sötét nyakkendő és elegáns, lehetőleg fekete bőrcipő. Amennyiben a rendezvény jellege kevésbé formális, bizonyos esetekben  Black tie dress codeba is belefér a koktélruha.

A koktélruha általában rövid, térd alá vagy lábszárközépig ér, tehát semmiképp sem mini. Ennél a ruha típusnál már jöhetnek a flitterek, strassz kövek, fényes anyagok is, amennyiben glamuros összhatást szeretnénk elérni. Színválasztás tekintetében rendkívül változatos, gyakorlatilag a szivárvány bármely színe szóba jöhet, de maximum két színből állhat a szett. Része lehet a stóla, de ez nem elvárás. A felső része, sok esetben halcsontos. Körömcipő, nylon harisnya és kis méretű alkalmi táska egészíti ki a szettet. Törekedjünk a kifinomultságra, legyen letisztult, ízléses az összeállításunk. Délutáni rendezvényekre( pl.: esküvő, keresztelő, koncert) illő viselet. – Balack tie

Bizonyos társadalmi összejöveteleken pl.: esküvő, kerti party a Black tie viselet az előírás, mely az urak esetében fekete vagy sötétkék szmokingot, övbújtató és hajtóka nélküli nadrágot, fehér inget jelent, mely lehetőleg díszgombos, fekete csokornyakkendővel, hófehér díszzsebkendővel és spanyol övvel, esetleg mellénnyel kell viselni. A cipő fekete bőrcipő, szmoking esetén lehet lakkcipő is. Sokan nem tudják, hogy a sötétkék öltöny fehér inggel és kézzel kötött fekete csokornyakkendővel kombinálva, megfelel a Black tie szigorú elvárásainak. Továbbá azzal sincs mindenki tisztában, hogy szmokingot kizárólag esti viseletként, tehát 18 óra után illik viselni. Tudatlanságra utal, ha valaki például délutáni esküvőn szmokingban jelenik meg. A hölgyek kisestélyi ruhát válasszanak, amennyiben Black tie a dress code, előfordul azonban hogy az esemény jellege kevésbé formális, ilyenkor megfelelő viselet a koktélruha is.

kék hímzett virágmintás menyecske ruha Kalocsastyle menyecske ruha menyecske ruha

Creative Black tie2020-kollekcio-eskuvoiruha
Egyre gyakrabban találkozunk ezzel a kategóriával, főként bálokon, mely jellemzője, hogy a Black Tie által a férfiak számára kötelező szmoking, valamely elemét a hagyományostól eltérő módon (szín, minta, anyag stb.) értelmezve alkalmazza. Hölgyeknél a kisestélyi vagy koktélruha “színesebb”, kreatívabb megoldásokat tartalmazó változatai is megengedettek. Itt jegyzem meg, hogy attól még, hogy belefér a hagyományostól való elrugaszkodás, nagyon oda kell figyelni, hogy ne essünk át a ló túloldalára, ugyanis továbbra is az elegáns megjelenés az elvárás és nem az extravagáns!

Formal

kosztümEzt a kategóriát többféle módon is értelmezik, úgy mehetünk biztosra, ha időponthoz kötjük. A kifejezetten esti (18 óra utáni) rendezvényeken ünnepélyesebb, míg az azt megelőzőeken az elegáns, de kevésbé ünnepélyes öltözetet jelenti. Férfiak esetében mindenképpen öltönyt kell viselni, mely az esti rendezvényeken sötét színű, fehéringgel, és nyakkendővel, díszzsebkendővel, míg a hölgyek esetében elegáns ruha esetleg kosztüm, majd 18 óra után koktélruha ajánlott. Amennyiben a meghívón Formal Black Tie Option szerepel, ez gyakorlatilag a Black Tie viselettel megegyező kategóriát takar. A Semi Formal és a Formal dress code lényegében ugyanzt jelenti, nem tévedünk, ha eszerint öltözünk fel.

 

Business formal

menyecske és koktél ruhaA teljesség kedvéért bevettem a sorba ezt a kategóriát is, melyet gyakran összekevernek a Business Casuallal, pedig a Formal nappali viseletével megegyező elvárások jellemzik inkább. A kulcsszó az elegancia, mely az uraknál öltönyt, egyszínű (leginkább fehér) inget, egyszerű, nem túl mintás nyakkendőt, esetleg díszzsebkendőt (nem kötelező, de jó pontot jelent), minőségi, a nadrág színével harmonizáló cipőt takar. A hölgyeknél nem túl kivágott, térd körüli hosszúságú elegáns ruha, kosztüm vagy nadrágkosztüm, körömcipővel, mind elfogadott viselet. Hölgyek számára kerülendő a túlzott smink vagy a sok ékszer viselése.

Business casual

Herendi stílusú menyecske és koktél ruha

A Business Casual egy fokkal lazább, mint a Business Formal, de az elegáns megjelenés itt is elvárt. Férfiaknál a nyakkendő elhagyható, öltöny helyett belefér a zakó, öltönynadrág kombináció és apró mintás, de még elegáns ing is belefér. Viszont a közhiedelemmel ellentétben a Business ezen kategóriájába sem megengedett a farmer viselése. A hölgyek kicsit bátrabban nyúlhatnak a színekhez, mintákhoz, nem feltétlenül muszáj kosztümöt viselniük és a magas sarkúak helyett választhatnak, alacsony sarkú vagy akár lapos, de csinos lábbelit is.

 

Smart Casual

Mindkét nem számára az adott alkalomhoz praktikusan illő, a formálisnál lazább, de nem hétköznapi hanem továbbra is elegáns megjelenést vár el. Férfiaknál megengedett például a chino nadrág, farmer, inggel, ami lehet mintás (akár kockás) is.

 

Casual

Ez a kategória a hétköznapi viseletet jelenti, különösebb megkötések nélkül, persze a jó ízlés határain belül. Ide tartozik a farmer, póló, edzőcipő.

Vannak e gyakori hibák, tévedések, amelyekre felhívnád a figyelmet?

Az egyik jellegzetes és hiba, pedig sokan helyesnek vélik, hogy a férfiak nyakkendője és díszzsebkendője teljesen azonos anyagú. Sajnos Magyarországon sok helyen így, szettben értékesítik a nyakkendőt és a díszzsebkendőt, de ez ettől még stílushibának minősül. A fehér díszzsebkendő használatát ajánlom, mely a legelegánsabb alkalmakon is megállja a helyét és inkább a nyakkendőt variáljuk. Haladó fokozat amikor jellegében, stílusában, színeiben harmonizáló kombinációkat kreálunk.

A férfiaknál maradva, szinte mindig gond van a nadrághosszal. Ugyanis a nadrág alján maximum 1/4 törés lehet, semmiképpen sem “harmónikázhat” egy elegáns férfi nadrágszára.

Hasonlóképpen a zakó ujjhossza akkora kell legyen, hogy az ing mandzsettája 1 cm-re kilógjon.

Hölgyeknél a “kevesebb több” elvére hívnám fel a figyelmet, a finom eleganciára való törekvés jegyében.

Végezetül a sokakat megkísérő összeöltözésről egy gondolat. A stílusos pár nem alkalmaz erőltetett, azonos elemeket. Természetesen legyen harmóniában a férfi és a nő öltözéke, de ez inkább stílusban értendő, mintsem görcsös (szín, anyag stb.) azonosságban. Pl.: Nem kell a férfinak a nő ruhájával megegyező színű nyakkendőt viselnie, mert ez túl direkt, mondhatni izzadságszagú.

– Tudsz-e segíteni, ha egy úr vagy hölgy kap egy meghívót, rajta a dress code-dal, van-e ilyen tanácsadásod, kereshetnek-e, hol találnak meg téged legyen szó szín vagy stílustanácsadásról?

Természetesen akkor is bizalommal fordulhatnak hozzám, ha dress codedal kapcsolatos kérdésük van illetve, ha konkrét eseményre szeretnének megfelelő ruhát vásárolni. Mind tanácsadásban, mind gyakorlati módon a vásárlásban, esetleg terveztetésben szívesen segítek. Szívesen megyek helyszínre, amennyiben az ügyfél ezt igényli. A szalonom pedig Veszprémben van a Levendula Üzletház 2. emelet 1-ben (Ady E. u.7/B) itt  megtalálható vagyok, de időpont egyeztetésre minden esetben szükség van. Elérhető vagyok, az alábbi platformokon:

Facebook: www.facebook.com/sziluett.veghkata

E-mail: vgh.kta@gmail.com

Telefon: 06/30/348 56 30

A cikk képein szereplő ruhák a sárga kosztüm kivételével Balogh Adry divattervező munkái, melyek
egyéni méretre szabva vásárolhatóak, vagy akár bérelhetőek. Ha megtetszett a ruhák stílusa, bátran
keressék Adryt bármilyen alkalmi ruhákkal kapcsolatos egyedi készítési igényük van, +36(20)3318101
a telefonszámon, az info@adryproject.com e-mail címen, és Facebookon az Adry Couture név alatt!

A képek forrása: Fürdős Zoltán,  Ladjanszki Máté. Internet