Nyelvek:

Friss bejegyzések

Adry ruhában nyerte el az aranyalmát az Anna-bál szépe 2019-ben

— Adry ruhában nyerte el az aranyalmát az Anna-bál szépe 2019-ben
Anna bál győztese Adry egyedi készítésű báli ruhájában

Anna bál győztese 2019-ben Purgel Réka, Adry által tervezett báli ruhában

2019 júliusában 194. alkalommal rendezték meg a balatonfüredi Anna-bált. Idén a kisvárdai Purgel Réka lett a báli közönség, majd szakmai zsűri által megválasztott bál szépe. Réka Adry ruhát viselt a bálon, ahol édesapja volt a kísérője. A 23 éves egyetemista lányt nagy meglepetésként érte a győzelem, engem viszont nem ért olyan váratlanul. Rékával dolgoztam már együtt korábban, mert egyszer modellje volt az aktuális kollekciómnak, s elmondása szerint akkor ragadták meg a kalocsai mintás ruháim. Mikor megkeresett, hogy szeretne egy én általam tervezett ruhában részt venni a füredi rendezvényen, nagy örömmel fogadtam őt a szalonomban. A választás és próba közben megbizonyosodtam róla, hogy nem csak a külcsín, hanem a belbecs is benne rejlik, szépsége mellett egy igen művelt, érték orientált fiatal hölgy képét festette számomra. Réka az ELTE Kulturális örökség mesterszakán tanul, zongorázik és fest. További különlegessége, hogy szakdolgozatában is feldolgozta az Anna-bálok történetét, mint művelődéstörténeti, illetve társadalmi témát, ami Magyarország egyik legrégibb bálja, és lokális tradícióra épül. Kislánykora óta érdekli Rékát ez a hagyományőrző rendezvény, gyermekkori álma volt, hogy részt vehessen a neves eseményen. A bálkirálynő a közösségi oldalain kommunikálta kitörő örömét, egyik felületen az általam tervezett ruháról ilyen szavakkal számolt be:
“A győzelemhez hitem szerint ez a ruha nagymértékben hozzásegített. Hogyan is választottam ezt a míves darabot? 2019 tavaszán viseltem már Adry-ruhát egy divatbemutató alkalmával. Az elöl aranyszínben játszó, hátul tört fehér tüll szoknyarész a rajta található aranyhímzésekkel első látásra lenyűgözött. A ruha felsőrésze gyanánt egy selyem fehér felsőrészt választottam, amit fehér kalocsai hímzés díszített. Kiegészítőként fehér hosszú selyemkesztyűt viseltem a báli öltözethez. A ruhában a hagyományokhoz való hűség és a népművészeti minták újdonságokkal való kombinálása ragadott meg leginkább, és ezért éreztem méltónak ezt a báli ruhát a rangos eseményhez.

Az Anna-bál története a reformkorra nyúlik vissza. Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lánya tiszteletére szervezte meg az első alkalmat.
A lány: Anna Krisztina és a későbbi 1848-49-es szabadságharc vértanúja: Kiss Ernő ezen az estén találkoztak először, majd összeházasodtak. A bálokon Kiss Ernő huszárkapitány által megformált mini szoborral díjazzák a balatonfüredi kulturális életért legtöbbet tett személyeket.

Az első bálozók ruhája hagyományosan fehér, így van ez az Anna-bálban is, ahol ma már a legfiatalabb résztvevők kedvelik a modern szabásvonalakat – a fehér szín tradíciójának megtartása mellett -. Az Anna-bál a divatvilág és a ruhaköltemények szerelmeseinek is bőven szolgáltat csemegét: a hölgyek évek óta a legkülönfélébb báli ruhákat vonultatják fel a közönség és a televízió nézők örömére. Én is több résztvevő számára készítettem vagy kölcsönöztem már báli ruhát az Anna-bálok alkalmára. Bátran kereshet minden bálba vagy gálaestre készülő fiatal és idősebb hölgy, aki egy este erejéig hercegnő szeretne lenni. Nagy odafigyeléssel, még több kreativitással és elhivatottsággal készítek egyedileg, a hölgyekre szabott báli ruhát, mely tükrözheti a saját egyéniségüket, mégis illeszkedik a régi magyart tradicionális viseletekhez, mert szívesen díszítem magyar motívumokkal is akár a legmodernebb fazonokat és anyagokat is. Ruháim zártabb fazonúak, hiszek benne, hogy egy hölgy úgy lesz igazán kifinomult és nőies, hogy bizonyos részeket nem enged bárki számára láttatni. Ebben talán egyedi utat képviselek a magyar ruhatervezésben, – legyen szó báli ruhákról is- de büszke vagyok rá.