Nyelvek:

Friss bejegyzések

A divatszakma szépségei és nehézségei – Adry mesél

— A divatszakma szépségei és nehézségei – Adry mesél

Sok fiatal lány szeretne a divat világában elhelyezkedni, tervezővé válni, nincs azonban a szakmáról teljes képük, nem ismerik az árnyoldalakat, a kulisszák mögött zajló folyamatokat, csak a csillogást látják. A kifutókon felvonultatott ruhaköltemények mögött azonban hónapokig tartó tervezői, varrónői és menedzseri munka van. Meséljünk egy kicsit ezekről a háttérmunkálatokról, amelyek nyomán megszületik egy szemet gyönyörködtető estélyi vagy koktélruhás tour egy szépségversenyen például.

Kezdjük az alapoknál. Szerinted mi a különbség a divattervező és a ruhatervező között? Te melyiknek mondanád magadat?

A divatszakma szépségei és nehézségei

A divattervező talán azt is jelenti a ruhatervezésen túl, hogy diktálja a divatot. Én ruhatervezőként szoktam aposztrofálni magam, bár célom az ízlésformálás, reméljük, hogy egy igazi divattervező lesz belőlem. Jó lenne diktálni. Szeretném, hogy a hölgyek olyan ruhákat hordjanak, amik csinosak, de ne mutassanak többet annál, mint, amit kell. Ízlésesen, kulturáltan, nőiesen és elegánsan öltözzenek, de ne vetkőzzenek ki magukból. Én ezt képviselem, és szeretném is terjeszteni itthon ennek a fajta szolid eleganciának a kultúráját. Ez az a vonal, ami engem meg is különböztet a hazai paletta többi képviselőjétől. Nem is készítek derékig dekoltált ruhákat, sem csípőig felsliccelteket.

Te, mint az Adry Couture márka alapítója milyennek látod a hazai divatvilágot? Egy márka megalapítása mennyire ütközik nehézségekbe Magyarországon?

A magyar piac szerkezete úgy épül fel, hogy igenis van Magyarországon egy réteg, akinek igénye van egyedileg tervezett ruhára, de akad sok jó tervező, sok szalon is. Ezért nagy a verseny, nem egyszerű a helyzete sem a régi, sem az új tervezőknek. Mindig újat kell mutatni és mindig újjal kell előállni a régi divattervezőknek is, hisz meg kell tartaniuk egy nívót. Az újaknak pedig rengeteg időt, pénzt és munkát kell beletenniük abba, hogy megismerjék őket. Szükség van marketing tevékenységre, – ehhez pedig büdzsére – hogy legyenek jó kapcsolataik, megbízásaik, munkáik. Valamint rengeteg kitartásra is szükség van, és küzdeni kell és menni előre a kudarcok ellenére is, ha tudjuk, hogy ez az utunk. A sikertelenségek után segít, ha örömöt tudsz adni az embereknek a munkáddal, ha látod, hogy boldog egy menyasszony a ruhában, amit neki készítettél. Szerencsére meg tudjuk már valósítani, és ez távlati célunk is: hogy minden évben két kollekcióval kijöjjünk. Bár én egyfolytában tervezem a ruhákat, olyan sok ötletem van, hogy idő hiányában nem tudom megcsinálni, és egész évben készítem az újabb és újabb darabokat.

Mi az oka annak, hogy az alkalmi ruhák irányába mozdultál?

A felkéréseim is általában ilyen jellegűek voltak, és ez az, ami igazán lázba hoz! Nőket hercegnőkké tenni. Még a modellek is sokszor mondják, miután magukra öltenek egy-egy estélyit, vagy finom anyagú koktél ruhát, hogy megváltozik a ruháimban a viselkedésük. Az életérzésük fennköltté válik, magam is látom ezt a metamorfózist. Amit még kiemelnék, hogy ezeknél a ruháknál jobban ki tudom élni a kreativitásomat, mint egy hétköznapi viselet tervezésénél.

Hogy dolgozol, bevezetnél minket ennek a folyamataiba?

Sokszor le sem rajzolom a ruhát, mert az egészet én találom ki és én is készítem el. Nagyüzemben ez a folyamat úgy zajlik, hogy a tervező rajzol a varrónő és a technológusok számára. A szabász és a varrónő a terv és a technológiai leírás alapján tud elkezdeni dolgozni. Nálam ezek a lépcsőfokok kiesnek, sokszor még a készítés, varrás közben is ötletelek, módosítok egy alkalmi ruhán.

 

Hogyan jönnek az ötleteid, a tervek?

Sokszor anyagok tudnak inspirálni. Például egy méteráru boltban az anyagokat látva azonnal beindul a fantáziám és kombinálok, hogy melyiket melyikkel párosítanám. Néha egy átlagos ruha látványa ihlet meg, továbbgondolom, hogy tudna megjelenni az adott anyag egy estélyi ruhában például. Ha épp inspirált állapotban vagyok, képek formájában tódulnak az ötletek, csak győzzem megvalósítani.

Milyen készségek szükségesek ahhoz, hogy valaki ruhát tervezzen, divattervező lehessen? Ezek velünk születnek, vagy tanulhatóak? Mit tanácsolsz azoknak a lányoknak, akik szeretnének ruhatervezővé válni?

Elengedhetetlen a kreativitás, a jó ötletek, és kell legalább egy közepes rajzkészség. Szükség van kitartásra is, nem is kevésre. Ha megvannak ezek a készségek alap szinten, természetesen lehet fejleszteni őket. Mit tanácsolnék azoknak a lányoknak, akik erre a pályára vágynak? Figyeljék meg magukban, – illetve a szüleiknek üzenném, hogy figyeljék meg a gyermekükben, – hogy van-e bennük erre irányuló tehetség. Ha egy lány korán elkezd már ruhákat rajzolni, érdekli az öltözködés, tódulnak belőle az ötletek, már a Barbie babájának is kisruhákat varr, akkor az már árulkodik valamiről. Ha őt ez érdekli, ezzel foglalkozik jókedvvel, akkor a szülő ebben támogathatja. Keressék azokat a lehetőségeket, ahol varrást oktatnak, bátran képezze magát az illető, és gyakoroljon nyugodtan. Persze, hogy milyen szakmát választ egy fiatal, azt nagyon át kell gondolni, ennek a világnak is megvannak a maga kihívásai, nem lesz minden próbálkozás vagy projekt azonnal sikeres. Lehetnek veszteségek, no és itt jön a kitartás. A nélkül ez a pálya nem fog menni. De ne féljenek belevágni, szerintem az ember érzi azt, hogy mi az útja, mi az a szakma, azon belül is mi az a pálya, ami felé mennie kell, és ezt kell követni. Ma egyébként nagy szükség volna jól képzett, elhivatott varrónőkre, sajnos kevés szakembert képeznek, és maga a képzés is megváltozott.

A ruhatervezők munkájának egyik megkoronázása, csillogás része az, mikor a kollekció elkészül, és befotózásra kerül. Ezt a részt gondolom te is nagyon szereted. Mesélnél róla, hogy az Adry Couture-nál hogyan zajlik ez?

Igen, ez nagyon izgalmas és pörgős. Jó csapatokkal tudok együtt dolgozni. Vannak fix szakembereim, csapataim, akikkel élvezet a munka. Szükség van ilyenkor egy jó stylistra, aki hozza a kiegészítőket, igazítja a ruhát, hogy az megfelelően álljon a modellen, jön természetesen a sminkes, a fotós. Bevált modelleket is találtam már, és új modellek is szoktak érkezni. Ha elkészül egy ruhám, megszületik  bennem a döntés, hogy azt melyik modellen szeretném szívesen látni, kinek állna tökéletesen. Ha egy fotózáson a résztvevők kiváló szakemberek, akkor minden összeáll. Ilyenkor nagyon vibráló és élvezetes élmény az egész,  hisz akkor történik meg a csoda: életre kel a ruhám!

Milyen közismert embereknek terveztél már ruhát?

Kulcsár Edina szépségkirálynő és műsorvezető, Peller Anna műsorvezető, Nemes Anna műsorvezető, Török Tilla énekesnő és hegedűművész, Süveges-Gyurácz Eszter műsorvezető, Csomor Csilla színésznő és remélem, hogy most nem hagytam ki senkit, és  a sor folytatódni fog még jó hosszan!

Süveges-Gyurácz Eszter Adry ruhájában